Bästa träningsformen för dig

Bästa träningsformen för dig

Alla mår vi bra av fysisk aktivitet och träning. Det stärker hela kroppen både muskler, leder, senor och inte minst skelettet. Men utöver det har det visat sig att träning har positiv effekt på psyket, särskilt när den sker utomhus i dagsljus och frisk luft. Alla som tränar regelbundet känner nog igen sig i det. Vi människor är annorlunda och därför passar olika typer av träning för olika typer av personer. Tricket är att hitta den träningsform som är bäst för just dig. Vilken det är beror på dina förutsättningar, behov och förväntningar. Här följer några tips och exempel.

Mångsidigt på gymmet

Ett bra alternativ, särskilt för nybörjaren, är att bli medlem på ett gym. Detta får gärna vara så lokalt som möjligt, så att det är enkelt att ta sig dit. De flesta gym erbjuder både redskap, diverse härliga träningsklasser och möjlighet att träna med personlig tränare. Prova gärna åtminstone ett eller ett par pass med personlig tränare, för att komma igång och hitta en rutin. De kan i sin tur introducera dig till både maskiner och olika träningsformer, som kampsport, yoga eller tyngdlyftning. Du bör även investera i bekväma och ergonomiska kläder av funktionsmaterial, till exempel från Sportamore.

Fartfyllt eller avkopplande?

Det är många faktorer som påverkar val av träning. Två populära träningsformer är löpning och yoga, som på vissa sätt liknar varandra, men samtidigt kan ses som varandras motsatser. Gällande löpning ligger grunden i ett varierat upplägg med olika typer av pass, samt att ha ett par bra skor, för att undvika skaderisk. I yoga bör du till en början ta hjälp av en duktig tränare, som kan introducera dig till andning och fokus, vilket kan kännas ovant för den nyinvigde. Bra att tänka på är dock att både löpning och yoga går att utöva såväl ensam som tillsammans med andra, när du väl har kommit igång.